Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Το άγχος σε σκοτώνει. Κομμάτι-κομμάτι. Μέρα με τη μέρα, λεπτό με το λεπτό. Αλλά, ξέρεις τι είναι χειρότερο απ’ το άγχος; Το «προκαταβολικό» άγχος!

Τι είναι αυτό;

Θα σου πω εγώ τι είναι. Είναι το κουνούπι που σε ενοχλεί μέσα στη νύχτα. Είναι το κακό σπυρί στον κώλο που δε σε αφήνει να κάτσεις σε μια μεριά, ήσυχος. Είναι αυτή η φαγούρα στο σώμα σου που δεν ξέρεις από που προέρχεται.

Ας πούμε πως έχεις ένα στρεσογόνο ραντεβού σε τρεις μέρες. Αυτού του είδους άγχος, είναι η κάθε σκέψη που περνάει απ’ το μυαλό σου, μέχρι να έρθει αυτή η μέρα. Οι φανταστικοί διάλογοι που κάνεις, οι τσακωμοί στον καθρέπτη, οι χειρονομίες και πολλά άλλα τέτοια. Ξέρεις τι εννοώ. Το έχεις ζήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου, αλλά, κακά τα ψέματα, το έχεις ζήσει άπειρες φορές. Και η μαλακία είναι πως όσο και αν χαστουκίζεις τον εαυτό σου, όσο και αν του λες να ξεκολλήσει, είναι ΠΑΡΑ πολύ δύσκολο να το πετύχεις.

Πως το διώχνεις;

Την πάτησες! Δεν το διώχνεις. Μιλάμε πως είσαι (και είμαι) ένας μέσος άνθρωπος, με νορμάλ αριθμό ψυχολογικών προβλημάτων. Είναι δύσκολο να ελέγξεις το μυαλό σου, σε τέτοιο βαθμό, που να μπορείς να το αποβάλεις. Αλλά μπορείς να εκλογικεύσεις την όλη κατάσταση. Όσο και αν αγχωθείς, μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα, δεν θα βγει απολύτως τίποτα. Δεν θα κερδίσεις κάτι. Ακόμα και αν νικάς στους φανταστικούς διαλόγους και τους διαπληκτισμούς με τον εαυτό σου, τίποτα δεν σου εγγυάται πως θα κερδίσεις και στην πραγματικότητα. Οπότε, κάτσε, χαλάρωσε και όταν έρθει η ώρα, βγάλε δόντια και αντιμετώπισε το δεινό που έχεις μπροστά σου!

Τι ένιωσες διαβάζοντάς το;