Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Δε θυμάμαι να είχα ποτέ κάποιο τρενάκι όταν ήμουν μικρός. Ωστόσο, τα τρένα είναι από τα αγαπημένα μου μέσα μεταφοράς. Για αυτό και ένα από τα ταξίδια που θέλω να κάνω πριν αποδημήσω είναι να βιώσω τον Υπερσιβηρικό. Αυτό θα σας το πω κάποια άλλη μέρα.

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, λοιπόν, έχω μια θεωρία για τη ζωή. Πολύ πιθανό, φυσικά, να την έχουν σκεφτεί και άλλοι κάπως έτσι, όμως ποσώς με ενδιαφέρει αυτό.

Οι ράγες της ζωής

Η πορεία του ανθρώπου έχει τρία στάδια: Γέννηση // Ζωή // Θάνατο. Είτε το θέλεις, είτε όχι αυτή την πορεία θα έχεις. Η Γέννηση και ο Θάνατος είναι η αρχή και το τέλος της διαδρομής μας. Συνδέονται μεταξύ τους με ράγες. Πάνω σε αυτές τις ράγες, κινείται το τρένο που ονομάζεται Ζωή. Όπως σε κάθε τρένο, έτσι και σε αυτό, υπάρχουν βαγόνια που αντιστοιχούν σε θέσεις. Και όπως σε κάθε διαδρομή, υπάρχουν και σταθμοί.

Θέσεις

Οι θέσεις στο τρένο της ζωής αντιστοιχούν στο πόσο εύκολα ή δύσκολα σου έρχονται τα πράγματα. Κακά τα ψέματα, έχουμε όλοι συναντήσει ανθρώπους που τους πάνε όλα πρίμα στη ζωή και άλλους που είναι σαν να τους έχεσε περιστέρι τη μέρα που γεννήθηκαν. Η κατεύθυνση είναι πάντα η ίδια για όλους, αλλάζει όμως η θέση που κατέχει κανείς στο τρένο του. Αυτή η θέση, ωστόσο, δεν είναι στατική αλλά μεταβαλλόμενη και προκύπτει από ένα συνδυασμό πραγμάτων και συνθηκών. Για παράδειγμα, αναλογίσου στιγμές της ζωής σου που είχες μια δουλειά που αγαπούσες, ακόμα και αν δεν έβγαζες πολλά χρήματα, ήσουν υγιής, είχες μια ωραία σχέση. Ήσουν ευτυχισμένος, αν όλα αυτά σήμαιναν ευτυχία για σένα. Τότε θα έλεγε κανείς πως βρισκόσουν στην 1η θέση. Μία άλλη περίοδο της ζωής σου, μπορεί τα επαγγελματικά σου να μην ήταν σε τόσο καλή κατάσταση. Αυτό αυτομάτως σε έριχνε ψυχολογικά, ίσως σε έκανε δυστυχισμένο και κατ’ επέκταση σε έριχνε, ας πούμε, στη 2η θέση στο τρένο.

Ευτυχιόμετρο

Κάπου εδώ μπαίνει ένας βασικός παράγοντας που καθορίζει τη θέση σου. Ποιος είναι αυτός; Το ευτυχιόμετρο. Οκ, μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τίτλος, αλλά αυτόν έχω και αν σου αρέσει! Αυτό το μαραφέτι είναι μοναδικό για κάθε άνθρωπο και διαμορφώνεται ανάλογα με τα βιώματά του, τις αξίες του, τα πιστεύω του, τις εμπειρίες του και πολλά ακόμα. Αυτό καθορίζει πόσο ευτυχισμένο σε κάνει ένα αγαθό ή ένα γεγονός στη ζωή σου. Για παράδειγμα, κάποιος νιώθει το ίδιο ευτυχισμένος όταν σκέφτεται το πρώτο του φιλί με κάποιον που βρίσκει 100 ευρώ στο δρόμο. Δυο τελείως διαφορετικά πράγματα, φέρνουν τον ίδιο βαθμό ευτυχίας σε δυο διαφορετικά άτομα. Το ‘πιασες;

Σταθμοί

Οι σταθμοί της διαδρομής μας μπορεί να είναι πολλοί ή λίγοι. Και αυτό εξαρτάται από μια σωρεία παραγόντων. Πόσα χρόνια θα ζήσεις, πόσα θέλεις να πετύχεις στη ζωή σου και διάφορα άλλα τέτοια. Σε κάθε σταθμό, το τρένο κάνει και από μια στάση. Αναλόγως με το πόσο σημαντικός είναι ο σταθμός, τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει και η στάση. Εφηβεία, σχολείο, σχέσεις, δουλειά, οικογένεια, είναι μερικοί από τους σταθμούς.

Κινούμενοι σταθμοί

Όπως μπορεί να φαντάζεσαι (ούτε καν), υπάρχουν ορισμένοι σταθμοί που είναι, ας πούμε, “κινούμενοι”. Τι σημαίνει αυτό; Πάρε άλλο ένα παράδειγμα για να καταλάβεις. Η εφηβεία διαρκεί περίπου έξι χρόνια και αποτελεί έναν μεγάλο σταθμό στη ζωή του ανθρώπου. Παράλληλα με την εφηβεία υπάρχει και ένας ακόμη σταθμός, το σχολείο. Αυτοί οι σταθμοί ονομάζονται κινούμενοι και έχουν παράλληλη διάρκεια, μέχρι να ολοκληρωθούν.

Ελεύθερη βούληση

Ένα από τα ατού του ανθρώπου, είναι η ελεύθερη βούληση. Αυτή η ικανότητα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη θέση που κατέχεις πάνω στο τρένο. Είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν θα μείνεις σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει και σε κάνει δυστυχισμένο, είσαι ελεύθερος να επιλέξεις αν θα παραμείνεις σε μια σχέση που δεν σε πηγαίνει μπροστά, είσαι ελεύθερος να θέσεις στόχους για σένα και να νιώσεις την πληρότητα της επίτευξής τους. Είσαι ελεύθερος να κάνεις τον εαυτό σου όσο πιο ευτυχισμένο μπορείς και να περάσεις τη ζωή σου καθήμενος στην 1η θέση.

Είσαι ελεύθερος να ζήσεις όπως θες να ζήσεις!

Τι ένιωσες διαβάζοντάς το;