Αγαπητό μου ημερολόγιο,

Πολλές φορές, η ευτυχία κάποιου δικού σου ανθρώπου, είναι αυτομάτως και ευτυχία δική σου. Όχι γιατί κλέβεις κάτι από εκείνον, αλλά γιατί το να βλέπεις να ζωγραφίζεται ένα λαμπερό χαμόγελο στη φάτσα αυτού του ανθρώπου, σε κάνει να νιώθεις απόλυτος!

Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές, τι χρειάζεται για να ευτυχήσω. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, κυρίως λόγω λανθασμένων στόχων και κατευθύνσεων, κατέληξα σε ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία σκέφτηκα χθες σε μια αίθουσα αναμονής, ενός νοσοκομείου.

1. Η ευτυχία είναι το αποτέλεσμα μιας πρόσθεσης

Είναι τελείως ουτοπικό να σκέφτεσαι πως θα βρεις μια αρχαία μυστική συνταγή και ως δια μαγείας θα ξεκινήσεις να είσαι ευτυχισμένος για το υπόλοιπο της ζωής σου. Κάποτε αυτή τη βλακεία σκεφτόμουν και εγώ. Η ευτυχία βρίσκεται στο αποτέλεσμα μιας πρόσθεσης. Κάθε μικρή στιγμή που χαμογέλασες σαν να μην υπάρχει αύριο, είναι και ένα μέρος αυτής της πρόσθεσης. Λίγο πριν κλείσεις τα μάτια σου για τελευταία φορά, θα δεις το αποτέλεσμα αυτής της πρόσθεσης και τότε μόνο θα ξέρεις αν έζησες μια γεμάτη και ευτυχισμένη ζωή.

2. Η ευτυχία δεν είναι ντροπή

Όλες τις φορές που με έχει πλημμυρίσει αυτό το γαμάτο συναίσθημα, νιώθω πως παθαίνω ένα “καλό” έμφραγμα. Και ένα έμφραγμα, είναι δύσκολο να το κρύψεις. Βλέπεις, όμως, σε τι κόσμο έχουμε φτάσει να ζούμε; Έχει περαστεί στο dna μας η τάση να κρύβουμαι την χαρά μας γιατί όποιος δεν μπορεί να τη νιώσει, τη φθονεί. Και ο φθόνος, ποτέ, κανένα καλό δεν έφερε. Μην ντρέπεστε όμως. Αν είστε ευτυχισμένοι, δείξτε το! Ίσως παρασύρετε και κάποιον άλλον σε αυτό.

3. Η ευτυχία είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο

Ένα χαμόγελο, ένα κλεφτό βλέμμα, ένα χαρμόσυνο νέο, ένα κομμάτι σοκολάτα, ένα κομμάτι θέας στον ορίζοντα, ένα χάδι, μια νότα, μια ανάσα, μια βόλτα στη φύση, ένα δάκρυ που σου έφυγε χωρίς να ξέρεις το γιατί, ένα χαμόγελο, μια μυρωδιά, ένα μεσημέρι καλοκαιριού που αποκοιμήθηκες στο ρεύμα δυο παραθύρων, ένα ταξίδι, ένα γαμημένο “σ’ αγαπώ” που κατάφερες να ακούσεις, ή να πεις, μετά από καιρό αναμονής, το βλέμμα της γάτας σου που σε κοιτάζει μες τα μάτια, το στόλισμα ενός δέντρου τα Χριστούγεννα, η καλοσύνη που θα δείξεις σε κάποιον που την έχει ανάγκη. Θα μπορούσα να γράφω για ώρες πολλά μικρά τέτοια πραγματάκια που, τουλάχιστον εμένα, με κάνουν ευτυχισμένο.

Ποιος θα πεταχτεί πρώτος, να πει πως είμαι από αυτούς που πιστεύουν πως το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία; Όχι, δεν πιστεύω πως τα λεφτά φέρνουν ευτυχία, αλλά σίγουρα διευκολύνουν κάποιες καταστάσεις που, υπό άλλες συνθήκες, σε τραβούν μακριά από αυτήν.

4. Όλα ξεκινούν από μέσα μας

Κάθε πρωί κοιτούσα τον ίδιο καθρέπτη. Κάθε φορά έβλεπα το ίδιο πρόσωπο, το ίδιο σώμα, την ίδια ανέκφραστη έκφραση. Κάθε φορά έβλεπα πράγματα που ήθελα να αλλάξω. Κάθε φορά, χωρίς να το καταλαβαίνω, με μείωνα. Όχι αρκετά καλές γωνίες στο πρόσωπο. Όχι αρκετά όμορφο πρόσωπο. Όχι αρκετά καλό σώμα. Όχι αρκετά λεφτά. Δεν έχω καταφέρει αρκετά για την ηλικία που είμαι. Δεν αρέσω αρκετά. Μέχρι που μια μέρα, αναρωτήθηκα το εξής:

Για ποιον;!

Έλεος! Μου (μας) έχει περαστεί πως πρέπει να αρέσουμε στον κόσμο, πως πρέπει να έχουμε μια καλή δουλειά για να αρέσουμε στον κόσμο, πως πρέπει να είμαστε σωστοί και σύμφωνοι με τα πρότυπα της κοινωνίας, πως πρέπει, πως πρέπει, πως πρέπει. Δεν άκουσα κανέναν να λέει πως πρέπει, πρώτα-πρώτα, να αγαπάμε τον εαυτό μας. Και όχι, όχι, όχι, δεν είναι εγωιστικό!

Και πως αγαπάς τον εαυτό σου;

Ακούγεται δύσκολη ερώτηση, αλλά ίσως εύκολη απάντηση. Κοιτάξου στον καθρέπτη και απέβαλε όλα τα παραπάνω “πρέπει”, τους κανόνες και κάθε άλλη μαλακία που σε κάνει να εστιάζεις μόνο στο τι στραβό έχεις πάνω σου και δες, επιτέλους, όλα τα όμορφα που κρύβεις. That’s it! Όταν αγαπήσεις τον εαυτό σου, θα έχεις στρώσει το έδαφος για να δεχτείς την ευτυχία που σου αξίζει.

Και τώρα, τι;

Πάντα ήταν περίεργες οι σκέψεις που περνούσαν απ’ το κεφάλι μου, κάθε φορά που βρισκόμουν σε κάποιο νοσοκομείο. Χαζές μαλακίες απ΄το παρελθόν, εσωτερικές αναζητήσεις, αποτυχημένα αστεία και η λίστα συνεχίζεται. Χθες, όμως, ήταν μια από τις φορές που ένιωσα πως έπιασε τόπο μια τέτοια επίσκεψη. Το ξέρω, ακούστηκε πολύ κάπως αυτό αλλά προσπαθώ να βλέπω κάτι θετικό σε κάθε περίσταση. Για αυτό λοιπόν, να ξέρετε πως όταν θα έρθει αυτή η ώρα να εξαφανιστώ, θα το έχω σκεφτεί πολύ και αυτό θα με κάνει ευτυχισμένο. Και όσοι είστε καλοί άνθρωποι, όχι μίζεροι και φθονούντες, θα ευτυχήσετε μαζί μου.

Τι ένιωσες διαβάζοντάς το;